Nieuws Natuurcentrum Katwijk

Wethouder leest voor over duurzaamheid

Wat doet een wethouder eigenlijk? Wat kunnen we zelf doen aan duurzaamheid? Leerlingen van groep 7 van de Julianaschool kregen deze maand een uurtje ‘les’ van wethouder Jacco Knape. In het kader van de Dag van de Duurzaamheid zou de wethouder in de klas komen voorlezen, maar vanwege corona werd het een online voorleessessie.

Het verhaal ging over duurzaam gebruik van kleding, en na afloop konden de kinderen vragen stellen. Van die gelegenheid werd gretig gebruik gemaakt. De hond van de wethouder kwam ook even in beeld om de show te stelen. Dat is dan weer een voordeel van online voorlezen...

Duurzaamheidsinitiatieven in Katwijk

Ook dit jaar heeft dagblad Trouw weer de Duurzame 100 gepubliceerd. Een lijst van groene denkers en doeners. Net als in 2019 ook dit jaar geen wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven in de lijst. Het burgerinitiatief staat centraal!

In de Duurzame 100 staat ook een echt Katwijks initiatief. Op plaats 88 vinden we de Coast Busters, een groep vrijwilligers die twee keer per week het strand van Katwijk schoonmaakt. Zie: https://www.coastbusters.nl/

Op plaats 8 staat Operatie Steenbreek, een organisatie die ook in Katwijk erg actief is. Zie: https://steenbreek.nl/

Het idee achter Operatie Steenbreek is heel simpel: stenen eruit en planten erin. De stichting wil een einde maken aan de ongebreidelde verstening van straten en achtertuinen. Niet stenen, maar planten, bloemen en struiken moeten het straatbeeld domineren. Goed voor dier, plant, mens en .....klimaat.

In 2015 begon het project in vijf gemeenten, nu doen er al 140 mee (waaronder Katwijk), verdeeld over zes provincies. De stichting werkt samen met scholen en natuurorganisaties.

Hebben we toch maar gewoon twee Duurzame 100-initiatieven in ons midden!

Waterambassadeurs gezocht

Bij het Hoogheemraadschap van Rijnland zijn ze op zoek naar twee nieuwe ‘waterambassadeurs’, die jongeren moeten betrekken bij duurzaamheid en klimaatverandering. Een leuke bijbaan voor scholieren van 14 tot 17 jaar. En wat zou het leuk zijn als er een waterambassadeur uit Katwijk zou komen!

Tot en met 30 oktober loopt de wervingscampagne. Voor informatie: https://www.bewustlevenmetwater.nl/waterambassadeur/.

Een promo is te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=dvmALwCx7qo

Rijnland hoopt op zo'n 10 tot 15 geïnteresseerde jongeren die uiterlijk 30 oktober een filmpje insturen en de selectie ingaan.

Stem op Natuurcentrum Katwijk

De stemperiode voor Rabo ClubSupport 2020 is al van start gegaan.
 
Leden van Rabobank Leiden-Katwijk brengen van 5 t/m 25 oktober hun stem uit op de deelnemers die zij een warm hart toe dragen. Hoe meer stemmen er op een club uitgebracht worden, des te hoger de bijdrage die de club ontvangt.
 
Dit jaar stemmen leden van de Rabobank voor het eerst via de Rabo App en Rabo Online Bankieren.
Ook het Natuurcentrum Katwijk doet mee met Rabo ClubSupport. Kunnen wij op jouw stem rekenen? Elke stem telt!
 
Stem nu direct in de Rabo App of online op rabobank.nl/clubsupport

stem op natuurcentrum katwijk rabo clubsupport 2020 small

Ons doel

Naast informatie over dieren en de natuur in en rondom Katwijk, hebben wij wisselende tentoonstellingen. In 2021 willen we een tentoonstelling starten om aan te geven hoe Katwijk er ten tijde van de IJstijd uitzag. We zijn hiervoor geïnspireerd geraakt door het thema van de Kinderboekenweek 'En Toen' en we willen zo een link leggen met de tentoonstelling van Naturalis die op de IJstijd betrekking heeft.

 

Over St. Natuurcentrum Katwijk

Dit burgerinitiatief wil dienen als podium voor alle zaken die natuur en duurzaamheid betreffen, omdat onze leefomgeving belangrijk is, nu en voor de toekomst. Het natuur centrum zal dienen als een ontmoetingsplek voor iedereen die de natuur wil beleven. Dit kan door het bekijken van een expositie, het bijwonen van een lezing, een excursie door de natuur te voet of op de fiets.

Berichten uit Berkheide in de boekwinkels

Er is een nieuw boek verschenen over Berkheide, het duingebied tussen Katwijk en Wassenaar: ‘Berichten uit Berkheide’. Het boek is voor slechts 14,95 euro te koop bij de boekwinkels in de regio, en ook online verkrijgbaar en wel bij Boekhandel Het Baken te Katwijk: https://www.hetbakenkatwijk.nl/nl/product/9789090334608/berichten-uit-berkheide.html.

 ‘Berichten uit Berkheide’ is een bundeling van columns die sinds 2018 onder de titel Bijzonder Berkheide verschijnen in De Katwijksche Post, De Wassenaarse Krant en Groot Voorschoten. Voor het nieuwe boek zijn door de auteurs Gerrit van Ommering en Gijsbert van der Bent de eerste 52 columns bewerkt, en uitgebreid met nieuwe tekst en foto's.

 Het boek richt zich op een breed publiek, op liefhebbers van duinen in het algemeen en Berkheide in het bijzonder. In het boek komt ook een breed scala aan onderwerpen aan bod: planten, dieren, geschiedenis, bijzondere mensen en allerlei andere zaken die Berkheide zo boeiend maken. De 52 hoofdstukken zijn ingedeeld naar de seizoenen, en zo neemt het boek de lezer een jaar lang mee door Berkheide.

 De eerste exemplaren van ‘Berichten uit Berkheide’ zijn door de auteurs aangeboden aan de redacties van de regionale weekbladen waarin de columns verschijnen. De auteurs werken inmiddels aan column 69, en kijken er al naar uit om wellicht ook de volgende 52 columns weer te bundelen in een aantrekkelijke uitgave.

 De Bijzonder Berkheide-columns verschijnen in het kielzog van het in 2017 verschenen boek Bijzonder Berkheide, waarvan de auteurs de hoofdredactie vormen en dat nog steeds te koop is (25 euro). Door de schrijvers wordt, weer samen met vormgever/fotograaf René van Rossum, een soortgelijk boek voorbereid over de Coepelduynen, het duingebied tussen Katwijk en Noordwijk. Dat boek zal wel wat dunner worden, want de Coepelduynen zijn een stuk kleiner dan Berkheide. Maar niet minder boeiend!

 

De Nieuwe Wildernis in het Natuurcentrum Katwijk

De eerste filmavond in het Natuurcentrum Katwijk!

Op donderdag 31 januari vanaf 19.30 uur wordt in het Natuurcentrum de film 'De Nieuwe Wildernes' vertoond.

De entree is gratis.

 

 

We zijn genomineerd!

Gewoon hartstikke zeldzaam

Oktober 2016

Je maakt nog eens wat mee als niets vermoedende deelnemer aan een strand/duin-excursie van het Natuurcentrum Katwijk. Goed kijken wat de garnalenvissers behalve garnalen nu weer boven water hebben gehaald is altijd aan te raden. Zwemkrabbetjes: kennen we. Verschil tussen mannetje en vrouwtje krab: weten we inmiddels. Zeenaaldjes: vaste prik. Jong Grietje: altijd leuk. Heremietkreeftjes in hun schelpenschuilplaats: geen geheim meer voor de excursiedeelnemers.

Zeestekelbaars

Foto: Gijsbert van der Bent

He, maar dat is leuk. Een Zeestekelbaars! In het bakje dat we speciaal hebben meegenomen om interessante beestjes goed te kunnen bekijken zwemt een dun en zeer langgerekt visje van ongeveer 12 centimeter. Het snuitje doet een beetje denken aan een Zeepaardje, maar verder is het op en top een stekelbaarsachtige. Maar dan wel een hele zeldzame dus. Het aantal waarnemingen langs de Nederlandse kust de afgelopen decennia is op de vingers van twee handen te tellen.

Ooit was de Zeestekelbaars algemeen in Nederland, en figureerden ze ook in de Verkade-albums. Zoals alle stekelbaarzen maakt het mannetje op de zeebodem een nestje voor de jongen, die fel verdedigd worden. Ze leefden vooral in zeegras. Toen dat zeegras na de realisering van de Afsluitdijk in 1932 vrijwel geheel verdween uit de Nederlandse kustwateren, verdwenen ook de Zeestekelbaarzen. De soort staat  nu als ernstig bedreigd op de Nederlandse Rode Lijst. Ja ja, het visje is levend en al weer terug in het water gezet.

Let op aankondigingen van nieuwe strand- en duinexcursies. Zo’n zeldzame waarneming smaakt natuurlijk naar meer.

Gijsbert van der Bent

Schapen langs strand!

6 juni 2016

Van de schaapsherder van schapenaanhetwerk.nl krijgen wij net het bericht dat de kudde vanavond (maandag!) rond 19.30 het Katwijkse strand aandoet. Hij loopt namelijk van Noordwijk naar Panbos. Wil je kijken of zelfs even meelopen? Ga dan vanavond even kijken! En komende dagen werken de schaapjes dus in Panbos…

schapen katwijk boulevard 2016

Subcategorieën

Instagram @natuurcentrumkatwijk