Nieuws Natuurcentrum Katwijk

Jutkunstwerken

Handschoenen aan, grijpers en grote zakken mee, moeders mee. Ja, er werd flink gejut op het Katwijkse strand die woensdagmiddag 15 september. De buit die mee werd genomen naar het Natuurcentrum Katwijk bestond vooral uit sigarettenpeuken, maar er waren ook veel doppen, flesjes, linten, ijsstokjes, restanten van een ballon en zelfs twee ondefinieerbare pluimen.

Het bleek mooi materiaal voor een kunstwerk. Het ene nog mooier dan het andere!

Jutkunstwerk

 

Als weeskinderen op de stroop

Een Karmozijnrood Weeskind op smeer. Het was een hoogtepunt van de vleermuis- en nachtvlinderexcursie van zaterdag 28 augustus in het Panbos. Een kleine veertig belangstellenden hadden zich die avond gemeld bij de ingang van het bos. Voor een aantal jonge deelnemers bleek een wandeling door een steeds donkerder wordend bos bij nader inzien toch te eng en een plotselinge onverwachte bui bleek voor een aantal ook een spelbreker, maar een donker bos heeft zeker z'n charmes, de Dwergvleermuizen lieten letterlijk van zich horen door de batdetector en een aantal interessante nachtdieren kwamen af op de zoetigheid die door de organisatie op de bomen was gesmeerd. Nachtvlinderenthousiastelingen hebben daar hun eigen recept voor...

Allemaal aquariums/aquaria

De tijd ging woensdagmiddag weer veel te snel. Het begon met het beplakken van een schoenendoos, en het eindigde met aquariums (of was het nu aquaria...?) vol zeedieren en wieren. Prachtige resultaten weer van de kinderen op de creatieve middag in het Natuurcentrum Katwijk.

Geklinkel na stilte

Afgelopen woensdagmiddag (4 augustus) kon je een speld horen vallen in het Natuurcentrum Katwijk. Zo geconcentreerd werkten de kinderen aan hun 'windgong'. Toen die klaar waren was het gedaan met de rust, en klonk het prachtige geklingel van elf mooie windgongen.

Ploggen in Katwijk

Daan Strang en Steef de Ruijter ‘ploggen’ deze zomer samen de hele Nederlandse kust af. Ploggen is een combinatie van actief bezig zijn en plastic/afval opruimen! Daan loopt van Den Helder naar Scheveningen in elf dagen en Steef loopt van Cadzand naar Scheveningen in elf dagen. Door weer een wind! Op 1 augustus lopen zij elkaar tegemoet in Scheveningen.

Voor Daan was Katwijk, waar hij vrijdag 30 juli arriveerde, de op twee na laatste halte. Het Natuurcentrum Katwijk vond het fijn dat hij in Katwijk was en mensen uit heel het land hem bijstonden! Ook een pluim voor onze wethouders Jacco Knape en Rien Nagtegaal, die zaterdag een stuk met hem optrokken richting Wassenaar.

Daan en Steef nodigen iedereen uit om hen te komen helpen. Dit kan natuurlijk op het strand, maar zij moedigen het ook erg aan om zelf op pad te gaan, want zwerfafval vind je overal! Ga bijvoorbeeld eens ploggen op je sportclub, langs de berm van de weg, in stadsparken, of simpelweg in de bosjes van een parkeerplaats of industrieterrein.

Supporten of sponsoren: neem contact op met Daan via info@plogsack.com of met Steef via natuurlijkmetsteef@outlook.com.

Voor meer informatie: www.plogsack.com, www.natuurlijkmetsteef.nl en www.targetearth.nl

Daan 2

Prachtige strandemmertjes

Het was weer heel gezellig woensdagmiddag in het Natuurcentrum Katwijk, en de kinderen hebben prachtige strandemmertjes gemaakt!

Zet alvast in de agenda: de eerstvolgende creatieve activiteit is op woensdag 4 augustus.

Botten gevraagd!

Voor de nieuwe tentoonstelling in aanbouw over de laatste IJstijd is het Natuurcentrum Katwijk op zoek naar botten van de dieren die de toen drooggevallen vlakte tussen Nederland en Engeland bevolkten. Op deze toendra liepen wolharige mammoeten, grottenleeuwen, reuzenherten enzovoorts!

Heeft u in een vergeten hoekje of waar dan ook botten liggen die zijn gevonden op strand of opgevist door de visserij? Het Natuurcentrum Katwijk kijkt er graag naar. Ze zouden zomaar uit deze IJstijd kunnen stammen! Neem contact op via info@natuurcentrumkatwijk.nl of via arietwigt4@gmail.com als u botten wil schenken of in bruikleen wil geven voor de tentoonstelling.

Volle bak!

Volle bak en veel gezelligheid woensdagmiddag 30 juni in het Natuurcentrum Katwijk tijdens de creatieve workshop. Er waren zoveel aanmeldingen dat we helaas een aantal kinderen moesten teleurstellen.

De volgende creatieve middag is op woensdag 21 juli. Zet die alvast in de agenda!

Veel belangstelling voor Speurtocht Panbos

Honderden jonge natuurvorsers hebben het afgelopen weekend deelgenomen aan de speurtocht door Panbos. Het mooie weer (droog en niet te warm) hielp mee aan het succes, en natuurlijk het gratis ijsje aan het eind van de speurtocht. Maar het was vooral het enthousiasme van de kinderen en hun begeleiders (ouders, grootouders etc.) dat indruk maakte op de organisatie, die zich geposteerd had bij de ingang. De route door Panbos voerde langs plekjes met interessante natuurinformatie. De antwoorden op de vragen daarbij konden ingevuld worden op een antwoordformulier (zonder formulier geen ijsje....).

Deze geslaagde activiteit van het Natuurcentrum Katwijk in het kader van de BioBlitz Katwijk 2021 zal ongetwijfeld herhaald gaan worden. Wordt vervolgd dus.

Subcategorieën

Instagram @natuurcentrumkatwijk