Nieuws Natuurcentrum Katwijk

We kunnen weer open!

Door de versoepeling van de coronamaatregelen zijn we weer open, en wel op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
 
Hoog tijd om de nieuwe expositie De Katwijkse IJstijd te gaan bekijken.

Wolter bedankt!

Op moment van schrijven (eind december) is het Natuurcentrum Katwijk helaas dicht. Onze tentoonstelling over de Katwijkse IJstijd blijft echter toch de aandacht trekken. Ook die van de heer Wolter van Rijn uit de Zuidstraat.

Bij Van Rijn op zolder lag al meer dan veertig jaar een grote slagtand. Van Rijn heeft die eind jaren zeventig gevonden in een berg grond die gestort was op een tijdelijk braakliggende perceel naast z’n huis. Waar die grond vandaan kwam is niet meer te achterhalen. De alerte Van Rijn zag in ieder geval iets vreemds uit de berg steken en haalde dat uit de hoop. Het bleek een flink stuk slagtand van een mammoet.

De tentoonstelling in ons Natuurcentrum bleek een mooie gelegenheid om een goede bestemming aan de slagtand te geven. Voorlopig ligt die naast de restanten van de mammoet uit het Valkenburgse Meer. Uiteraard met een briefje erbij. We zullen er nog een mooi plekje voor zoeken.

Slagtand in vitrine

Bedankt Welzijnskwartier en gemeente!

Een mooi cadeautje in de decembermaand: een cheque van 500 euro. Overhandigd door wethouder Corien van Starkenburg namens het Welzijnskwartier en de gemeente Katwijk aan onze eigen Esther Schonenberg.

De cheque is een ‘Katwijks compliment’ aan onze vrijwilligers. En dat zijn er enkele tientallen inmiddels. Zonder vrijwilligers geen Natuurcentrum Katwijk. Dat moge duidelijk zijn.

Het Natuurcentrum Katwijk is niet de enige organisatie die bedankt is. De gemeente en het Welzijnskwartier hebben vele vrijwilligers van vele organisaties gecomplimenteerd en bedankt. Misschien brengt het mensen op het idee om ook vrijwilliger te worden. Denk er eens over na……

Schoolklassen openen IJstijd-expositie

In het Natuurcentrum Katwijk is momenteel de expositie De Katwijkse IJstijd te zien. Donderdagmiddag 18 november werd de expositie door twee schoolklassen officieel geopend (een klas van De Krulder en van de Willem Alexander School).

Wie nu op de Boulevard voor het Natuurcentrum Katwijk staat kijkt uit over een zee die zich uitstrekt tot het Verenigd Koninkrijk. Nog maar zo ‘kort’ als 10.000 jaar geleden zou men hier nog uitkijken over een door rivieren doorsneden toendravlakte.

De IJstijd was al op z’n retour en de zeespiegel steeg weer, maar de vlakte werd nog bewoond door een enorme variëteit aan dieren; herten, runderen en paarden, maar ook inmiddels uitgestorven mammoeten, wolharige neushoorns, hyena’s en grottenleeuwen.

Aan de hand van vooral gevonden en opgeviste botten wordt een beeld gegeven van die bijzondere dierenwereld. Alle botten en andere overblijfselen van deze fauna zijn in Katwijk en omgeving gevonden, met als spectaculairste vondst de ‘Mammoet van het Valkenburgse Meer’, die duizenden jaren geleden hier rondliep en aan z’n einde is gekomen.

IJstijd 4 kleiner

Mammoet uit de Katwijkse IJstijd

Donderdag 18 november is onze nieuwe tentoonstelling over de Katwijkse IJstijd geopend. Er zijn in en om Katwijk veel resten gevonden van de dieren die meer dan 10.000 jaar geleden rondliepen in wat toen een toendralandschap was. Spectaculair zijn de restanten van een grote Mammoet die op de plek waar nu het Valkenburgse Meer is aan z'n einde kwam.

IJstijd 2 kleiner

Jet Parlevliet Klimaatburgemeester 2021 van Katwijk

Katwijk heeft een nieuwe 'Klimaatburgemeester', en het is een een goede bekende van het Natuurcentrum Katwijk. Jet Parlevliet is immers oprichter van het Natuurcentrum katwijk, en nu actief in het ook door haar opgerichte collectief 'Bewust aan de Kust'.

Klimaatburgemeester is een vrijwillige, onbetaalde functie. Een Klimaatburgemeester zet zich in voor een beter klimaar en inspireert anderen om dat ook te doen. Jet kan de functie de rest van het jaar nog invulling geven, maar zal uiteraard ook volgend jaar actief blijven met het organiseren van activiteiten ten behoeve van klimaar, muilieu en duurzaamheid.

Op de foto van alweer vijf jaar geleden neemt Jet verrekijkers in ontvangst van Foto Kruyt die bestemd zijn voor het Natuurcentrum Katwijk.

Creatief met mammoeten

De mammoet stond woensdag 3 november centraal tijdens de creatieve middag in het Natuurcentrum Katwijk. Jaap van Egmond gaf een korte rondleiding over de nieuwe IJstijd-tentoonstelling, en daarna knutselden de kinderen een 3D-mammoet of maakten ze een kijkdoos.
 
Natuurlijk werd er na afloop een groepsfoto gemaakt bij de levensgrote mammoet die buiten tegen de muur staat!
 
Zet alvast in de agenda: de volgende creatieve middag is op 15 december.

Binnenkort in dit theater...

In het Natuurcentrum Katwijk is binnenkort een nieuwe tentoonstelling te zien, over de laatste IJstijd in het gebied tussen het huidige Nederland en Engeland. Wat nu de Noordzee is was toen een droge vlakte, met een groot aantal zeer bijzondere bewoners. De Wolharige Mammoet was daar een opvallende vertegenwoordiger van.

Binnenkort in dit theater!

Herfst in het Natuurcentrum

De blaadjes vielen woensdagmiddag 13 oktober niet van de bomen in het Natuurcentrum Katwijk, maar toch lagen er een heleboel. De kinderen maakten er prachtige collages van, met egels, vogels, muizen en nog veel meer! Het was weer een gezellige middag.

De volgende creatieve middag is woensdag 3 november aanstaande. Het thema wordt wel een verrassing!

 

Subcategorieën

Instagram @natuurcentrumkatwijk