Het Natuurcentrum is geopend
op zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur

Aanmelden voor excursies en activiteiten

MAG HET EEN IETSJE DONDERDER?

Op zaterdag 30 oktober 2021 zijn er 's avonds in het hele land activiteiten in het kader van de Nacht van de Nacht, en ook het Natuurcentrum Katwijk sluit aan.
 
We gaan weer een avondwandeling maken in een donker Panbos. Vertrek zaterdagavond 30 oktober om 20.00 uur vanaf de ingang van het Panbos aan de Wassenaarseweg, Katwijk. We lopen naar de Grote Weide en hopen daar een mooie sterrenhemel te zien. Dat laatste is natuurlijk geheel afhankelijk van het weer, maar we hebben in ieder geval een specialist bij ons.
 
Nederland is een van de meeste verlichte landen ter wereld. Nergens is het meer echt donker. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Het doel van Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Al die vaak overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand.

Herfstcollages!

Woensdag 13 oktober van 14.30-16.00 uur staat de creatieve middag in het teken van de herfst.

Kinderen van 6-12 jaar worden uitgenodigd om een collage te maken van bladeren, eikeltjes en wat er allemaal nog meer te vinden is in het bos of in de tuin. Wij hebben al heel veel verzameld, maar misschien heb je zelf ook mooie dingen gevonden? Breng het dan vooral mee. We gaan er weer een gezellige creatieve middag van maken!

Aanmelden graag via het formulier op deze website. Kosten 2 euro per kind. Er kunnen tien kinderen meedoen.

Vogeltrekexcursie zaterdag 2 oktober

Zaterdag 2 oktober is het weer zover: de Euro Birdwatch. Duizenden vogelaars in heel Europa tellen op deze dag de trekvogels over de telposten. Het Natuurcentrum Katwijk sluit daarbij aan en organiseert in de ochtenduren een excursie. Ook in het Natuurcentrum zelf is er veel aandacht voor de trekvogels.

De Euro Birdwatch is een initiatief van BirdLife Internationaal, de Europese koepel van vogelbeschermingsorganisaties. In Nederland coördineert Vogelbescherming deze Euro Birdwatch voor de 26e keer, samen met de bijzonder informatieve website www.trektellen.nl. Uiteraard in de trekvogelmaand bij uitstek: oktober.

Voor wie meer wil leren over het fenomeen vogeltrek en deze ook zelf wil meemaken is er zaterdag 2 oktober een excursie onder deskundige leiding door de Coepelduynen. De start is om 08.00 uur, bij de fietsenstalling naast de manege aan de grote parkeerplaats. Dit is naast de oprit naar de Katwijkse trektelpost De Puinhoop, een van de bekendste vogeltrektelposten van Nederland.

In het Natuurcentrum Katwijk zelf (hoek Voorstraat-Boulevard) is veel informatie te vinden over de vogeltrek en vliegen enkele soorten nog figuurlijk door de ruimte. Het Natuurcentrum is open op zaterdag en zondag van 12.00 -17.00 uur.

Natuurcentrum Katwijk trekvogels KLEINER

Ontdekkingen tussen het aanspoelsel

Woensdag 22 september is er weer een laagwaterontdekkingstocht! Samen met Joop kunt u weer van alles leren over het aanspoelsel langs het strand in Katwijk. Misschien vinden we wel een ruwe boormossel of een wenteltrapje. Kent u het verschil tussen blaaswier en knotswier? Loop mee en ontdek het! Inschrijven is niet nodig.
 
We vertrekken om 14.15 vanuit het Natuurcentrum Katwijk (hoek Boulevard en Voorstraat) en zijn na ongeveer een uur weer terug, tenzij er zoveel leuks ligt dat we er geen genoeg van kunnen krijgen!
Verder is er de gelegenheid om van John alles over de mooiste schelpen van de hele wereld te leren tijdens een schelpenles.
 

Kunstwerk maken na het jutten

AANMELDEN VOOR DEZE ACTIVITEIT IS HELAAS NIET MEER MOGELIJK. HET MAXIMALE AANTAL KINDEREN IS BEREIKT!
 
Woensdag 15 september is er weer een activiteit voor kinderen. Dit keer gaan we strandjutten en daarna een jutkunstwerkje maken. We verzamelen om 14.30 uur in het Natuurcentrum Katwijk. Het duurt tot 16.00 uur.
 
Let op: er kunnen maximaal tien kinderen van 6-12 jaar meedoen. Aanmelden kan via het formulier op deze website.

Zeedieren maken van klei

HELAAS IS AANMELDEN NIET MEER MOGELIJK. WE ZITTEN VOL!

 

De schoolvakanties zijn voorbij, maar de creatieve middagen in het Natuurcentrum Katwijk gaan gewoon door!

Op woensdag 1 september gaan we zeedieren maken van klei. Kom je ook? Het is van 14.30-16.00 uur en voor kinderen van 6-12 jaar. Let op: er is slechts plaats voor maximaal tien kinderen.

De kosten bedragen 2 euro per kind. Aanmelden via het formulier op deze website!

Vleermuizen en nachtvlinders

Zaterdag 28 augustus 2021 organiseert Natuurcentrum Katwijk een avondexcursie in het Panbos, speciaal voor vleermuizen en nachtvlinders.
 
In het weekend van vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 augustus 2021 worden in het kader van de ‘Nacht van de Vleermuis’ in heel Nederland vleermuisexcursies georganiseerd. Een kans voor jong en oud om vleermuizen te zien en te horen, en om meer te weten te komen over deze bijzondere zoogdieren.
 
In Nederland komen achttien verschillende soorten vleermuizen voor. Maar het valt niet mee om die te zien te krijgen. In en rond Panbos is er vooral kans op de kleine Dwergvleermuis en op de grotere Rosse Vleermuis. Bij de excursie maken we gebruik van de zogeheten vleermuisdetector ofwel batdetector, die de ultrasone geluiden die vleermuizen maken als ze op jacht zijn hoorbaar maken voor het menselijk oor.
Tijdens de excursie worden ook enkele vangplekken voor nachtvlinders bezocht. De laatste jaren is duidelijk geworden dat het Panbos een echte ‘hotspot’ is voor nachtvlinders. Ze worden met licht en met zoetigheid gelokt en gevangen, waarna deskundigen ze op naam brengen (en natuurlijk weer vrij laten).
 
Deelname is gratis. Verzamelen: 20.45 uur bij de ingang van het Panbos. Omdat de excursie later in de avond en door een geheel donker bos voert is deze niet geschikt voor kinderen onder de acht jaar!

De mooiste schelpen

Woensdag 25 augustus 2021 is het Natuurcentrum Katwijk open voor bezoekers. Er is dan helaas geen laagwaterwandeling, maar John staat wel klaar om middels een schelpenles van alles te vertellen over de mooiste schelpen van de wereld!

Het natuurcentrum is open van 14.00 tot 16.00 uur.

Struinen door de Coepelduynen

Vrijdag 20 augustus 2021 is er weer een excursie van Tesse Yanover.
 
Tessa Yanover is een vrolijke enthousiaste natuurgids. Spelenderwijs brengt zij jong en oud op een interactieve manier in verbinding met de natuur.
We gaan op ontdekkingstocht van de paden af en leren over sporen van de grote én kleine bewoners. De wandeling is in een rustig tempo, met ruimte voor pauze.
Let op: de route is soms door mul zand en niet te doen met een kinderwagen. Trek stevige schoenen aan.
 
Vanaf +- 7-8 jaar en voor de hele familie. Ook zonder kinderen ben je welkom voor deze struintocht. Wel zelf water en een tussendoortje meenemen.
 
Verzamelen: 9.00 uur
Maximaal 12 deelnemers

Strandexcursie woensdag 18 augustus

Op woensdagochtend 18 augustus 2021 is er een strandexcursie vanuit het Natuurcentrum Katwijk, geleid door de enthousiaste natuurgids Tessa Yanover.

Wat leeft er op het strand? Wat kunnen we vinden langs de vloedlijn? Welke bijzondere strandvondsten zitten er in de koffer van de natuurgids? Ontdek en beleef het zelf.

Na de introductie over de Noordzee gaan we met kleine schepnetjes vissen, bekijken we de vangst en leer je meer over de bewoners van de Noordzee. Wat we vangen is altijd een verrassing. We worden tot onze bovenbenen nat, dus een handdoek meenemen is een aanrader.

Let op: het maximaal aantal deelnemers is twaalf. Inschrijven: caroline@natuurcentrumkatwijk.nl  Verzameltijd: 10.00 uur bij het Natuurcentrum Katwijk.

Deze activiteit is vanaf 7 jaar en gaat door als de zee gunstig is (geen storm/regen/hoge golven).

Een Zeeaquarium maken

HELAAS IS DEZE ACTIVITEIT AL VOLGEBOEKT

Op woensdag 18 augustus kunnen kinderen van 6-12 jaar weer gezellig komen knutselen in het Natuurcentrum Katwijk. Dit keer gaan we een zeeaquarium maken.

Het is van 14.30 tot 16.00 uur en de kosten bedragen 2 euro per kind. Let op: er is plaats voor maximaal tien kinderen.

HELAAS IS DEZE ACTIVITEIT AL VOLGEBOEKT

Laagwaterontdekkingstocht

Woensdag 11 augustus lijkt het prima weer te worden voor een laagwaterontdekkingstocht.
 
Het Natuurcentrum Katwijk is om 14.00 uur open en John verzorgt dan een schelpenles. Toegankelijk voor iedereen vanaf 6 jaar. Je ziet de mooiste schelpen die er zijn en je mag ze nog vasthouden ook!
Om half 3 vertrekken we naar het strand en leren dan heel veel over de dieren die aanspoelen tijdens het laagwater. De afstand die we lopen is ongeveer 3 kilometer. Iedereen is welkom.
 
We zijn tussen half 4 en 4 uur weer terug in het Natuurcentrum

Windgong maken

WE ZIJN VOL

Op woensdag 4 augustus is er weer een creatieve activiteit voor kinderen van 6-12 jaar in het Natuurcentrum Katwijk.

Dit keer gaan we een windgong maken van schelpen. Het is van 14.30-16.00 uur en er is plek voor tien kinderen. De kosten bedragen 2 euro per kind.

Kom je ook? Geef je dan op via het formulier op deze website!

WE ZIJN VOL - aanmelden kan niet meer. tot een volgende!

Strandexcursie met Tessa Yanover

Op woensdagochtend 18 augustus is er een strandexcursie vanuit het Natuurcentrum Katwijk, geleid door de enthousiaste natuurgids Tessa Yanover.

Wat leeft er op het strand? Wat kunnen we vinden langs de vloedlijn? Welke bijzondere strandvondsten zitten er in de koffer van de natuurgids? Ontdek en beleef het zelf.

Na de introductie over de Noordzee gaan we met kleine schepnetjes vissen, bekijken we de vangst en leer je meer over de bewoners van de Noordzee. Wat we vangen is altijd een verrassing. We worden tot onze bovenbenen nat, dus een handdoek meenemen is een aanrader.

Let op: het maximaal aantal deelnemers is twaalf. Inschrijven: caroline@natuurcentrumkatwijk.nl  De exacte verzameltijd wordt later nader bekend gemaakt.

Deze activiteit is vanaf 7 jaar en gaat door als de zee gunstig is (geen storm/regen/hoge golven).

Creatieve middag

HELAAS, DEZE ACTIVITEIT IS REEDS VOLGEBOEKT!

Woensdag 21 juli van 14.30 - 16.00 uur organiseren we weer een creatieve activiteit voor kinderen van 6-12 jaar. In de vakantie met je zelfgemaakte strandemmer naar het strand. Hoe leuk is dat? Schrijf je snel in, want vol is vol. We hebben in het Natuurcemtrum Katwijk plek voor tien kinderen maximaal. Aanmelden via activiteiten@natuurcentrumkatwijk.nl, de kosten bedragen 2 euro per kind.

Laagwaterontdekkingstocht

Aanstaande woensdag 14 juli om 14.00 uur is er weer een laagwaterontdekkingstocht. Altijd spannend. Wat gaan we vinden? Roggen-eieren (zie foto), sepa schilden, mooie plukken zeewier of ...?????.
 
De excursie duurt tot ongeveer 15.00 uur, maar als er heel veel ligt is uitloop mogelijk.
 
Aanmelden hoeft niet, maar het vertrek vanuit het Natuurcentrum Katwijk is om 14.00 uur precies!

Creatieve middagen weer van start

De woensdagmiddagactiviteiten gaan weer van start!
 
We trappen af op woensdag 30 juni met een creatieve workshop. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen dan van 14.30-16.00 uur een natuurcollage met schelpenlijst komen maken.
 
Wij hebben er zin in. Jullie ook? Geef je dan snel op via activiteiten@natuurcentrumkatwijk.nl. Er kunnen maximaal 10 kinderen meedoen. Kosten zijn 2 euro per kind.

BioBlitz Katwijk 2021: doe mee!

Ooit gehoord van een schelp met de naam Paardenzadel? En wat voor diertje is een Spitsvleugelgrasuil? Ontdek het in het weekend van 25, 26 en 27 juni tijdens de ‘Bioblitz’. Het doel van de Bioblitz is om in een beperkt tijdsbestek en met hulp van zoveel mogelijk vrijwilligers zoveel mogelijk plant- en diersoorten te vinden in en rondom Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Dit event wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Natuurcentrum Katwijk, Staatsbosbeheer en Vogelclub Katwijk. Het leuke is: iedereen kan meedoen, of je nu een expert bent of niet. Zou het totaal aantal van 1.513 soorten van vorig jaar worden overtroffen?

Hoe kan ik mee doen?

Meedoen is heel eenvoudig. Alle waarnemingen die je dit weekend doet kun je invoeren op de website www.waarneming.nl. Hier worden alle waarnemingen van dit weekend verzameld. Als je deze website nog niet eerder hebt gebruikt, kun je gratis een account aanmaken. Bij het tellen is elke soort belangrijk. Dus ook als je een Pimpelmees of koolwitje ziet, voer deze dan vooral in op de website!

Weet je niet helemaal zeker welke vlinder, kever of plant je ziet? Dan kan de app ObsIdentify een handig hulpmiddel zijn. Je maakt met je smartphone of iphone een foto en de app vertelt je (in de meeste gevallen) wat je gezien hebt. Deze app is ook gekoppeld aan www.waarneming.nl, dus het telt allemaal mee voor het totaal van dit weekend.

Waarnemingen uit de gehele gemeente Katwijk zijn welkom, inclusief Berkheide, Lentevreugd en Coepelduynen. Tijdens het weekend komen diverse experts uit het gehele land naar Katwijk om mee te doen en vragen te beantwoorden.

Hoogtepunten 2020

In 2020 werd de Bioblitz voor het eerst georganiseerd in Katwijk. Het was meteen een groot succes. Het eindtotaal kwam op maar liefst 1.513 soorten uit, waaronder twintig soorten die nog nooit eerder in Katwijk waren gezien. De felrode Vuurlibel werd gezien, evenals de rozebruin gekleurde nachtvlinder Groot Avondrood. Ook de Zandhagedis was present. Stuk voor stuk prachtige dieren die je ook dit jaar zomaar kunt tegenkomen. Wat zeldzaamheid betreft was vorig jaar de Goudkokermot (een nachtvlinder) de absolute winnaar. Dit vlindertje was al twintig jaar niet meer in Nederland waargenomen. Wat zal de Bioblitz van 2021 opleveren?

 

Speurtocht

Op vrijdagmorgen 25 juni gaan een aantal schoolklassen op zoek naar de meest bijzondere diertjes en plantjes in Berkheide. Onder begeleiding van boswachter en natuurgidsen leren zij meer over al het leven in de duinen.

Op zaterdag 26 en zondag 27 juni kunnen kinderen met ouders/begeleiders in het Panbos tussen 09.00 uur en 16.00 uur een speurtocht lopen. Deze speurtocht is die dagen gratis af te halen bij de ingang van het Panbos. Na afloop kunnen de kinderen een gratis ijsje ophalen bij het restaurant in het Panbos.

 

BioBlitz Katwijk 2021

Onderzoeken, ontdekken en kennismaken met de grote biodiversiteit in en om Katwijk. Dat is wat het Natuurcentrum Katwijk en Staatsbosbeheer met de ‘BioBlitz Katwijk’ voor ogen hebben. In het weekend van vrijdag 25 tot en met zondag 27 juni gaan experts met medewerking van het publiek proberen zoveel mogelijk soorten vast te stellen rond Katwijk.

BioBlitz? Bio staat voor biodiversiteit en Blitz verwijst naar een korte en intense periode. Het doel van de BioBlitz Katwijk is om met elkaar zoveel mogelijk soorten vast te stellen. De organisatoren willen daarbij zowel experts en natuurkenners als het grote publiek betrekken. Iedereen kan deelnemen! Of dat nu in het veld is of in de eigen tuin of een ander leuk plekje in de buurt van huis. En alle waarnemingen tellen; niet alleen van zeldzame soorten, maar ook de waarnemingen van de 'gewone' soorten van huis, tuin, straat en park.

Deelname is heel makkelijk, of men nu een hele dag op pad wil gaan of slechts 5 of 10 minuten de tijd heeft, en houdt in dat men de eigen waarnemingen van vogels, planten, kevers, vlinders, schelpen, vissen, spinnen et cetera in moet voeren op de website waarneming.nl. Met de hulp van experts die gericht op zoek gaan moet een totaal van 1.000 soorten mogelijk zijn.

Hoe kun je meedoen?

●             Maak een account aan op Waarneming.nl: Waarneming.nl is een website met een schat aan informatie over natuurwaarnemingen, de ideale manier om je eigen natuurdagboek bij te houden en altijd opvraagbaar. Met je account kun je alle vogels, planten, insecten, paddenstoelen, zoogdieren en soorten van andere soortgroepen invoeren. Tegelijkertijd wordt er een schat aan informatie verzameld die kan helpen bij onderzoek. Op https://waarneming.nl/pages/getting-started/ is informatie te vinden over het gebruik en de functies in waarneming.nl en hoe je een account kan aanmaken.

●             Doe mee met de BioBlitz: Ga naar buiten op 25-27 juni en voer al je waarnemingen in.

●             Registreer al je natuurwaarnemingen met behulp van automatische soortherkenning: Voer al je observaties in op de website van Waarneming.nl of via de app ObsIdentify. Het gebruik van de app ObsIdentify is super eenvoudig. Maak met je telefoon een foto, open de foto in de app en vraag om de soort op de foto te herkennen, selecteer de soort en bewaar de waarneming in je Waarneming.nl account!

●             Volg de resultaten van de BioBlitz: Via een link zal het in het weekend mogelijk zijn om te volgen hoeveel soorten per soortgroep in en om Katwijk al zijn waargenomen.

●             Deel je ervaringen via social media en gebruik daarbij #bioblitzkatwijk en #natuurlijkkatwijk.

 

Zaterdag 26 juni en zondag 27 juni  organiseren wij ook een speurtocht in Panbos.

 

Voor meer informatie:

Arjan van Egmond namens Natuurcentrum Katwijk: arjan@natuurcentrumkatwijk.nl - 06 21585788

Joël Haasnoot namens Staatsbosbeheer: j.haasnoot@staatsbosbeheer.nl - 06 31938677

Big Day voor de akkervogels

Zaterdag 8 mei is het Big Day voor de akkervogels!

Wat is een Big Day? Een Big Day is een vogelrace waarbij vogelaars binnen een dag of dagdeel zoveel mogelijk vogelsoorten proberen te zien. Fanatiekelingen zijn letterlijk van 00.00 tot 24.00 uur in touw, maar dat hoeft natuurlijk niet. Meedoen is belangrijker, en je mag ook voor een halve dag, een paar uur of zolang je maar wilt binnen de 24 uur meedoen. Het gaat om zoveel mogelijk waarnemers, die aandacht vragen en geld inzamelen voor het goede doel: het beschermen van akkervogels, zoals de Patrijs en de Gele Kwikstaart.

Dit landelijke event is een uitvloeisel van de Texel Big Day, die al jaren de aftrap vormt voor het Wadden Vogelfestival (dit jaar op 8-9 mei) en voor de Nationale Vogelweek (8-17 mei 2021). Ook in Katwijk gaan teams aan de slag om zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op zaterdag 9 mei. De eerste weken van mei behoren tot de potentieel beste vogelweken van het jaar, met vrijwel alle zomergasten al weer terug, nog veel doortrek en ook nog enkele plakkende wintergasten.

Voor het opgeven van teams (1 tot 4 personen), doneren (elk team doneert minstens 25 euro), prijzen (jazeker!) en andere info, zie: https://www.waddenvogelfestival.nl/big-day/wat-is-de-big-day/

De foto van de Patrijzen, een typische akkervogel, die het in onze regio heel moeilijk heeft, is gemaakt tijdens de Big Day vorig jaar door Arnold Meijer

Subcategorieën

natuurcentrumkatwijk vos kop

Instagram @natuurcentrumkatwijk