Het Natuurcentrum is geopend
op dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur

Aanmelden voor excursies en activiteiten

Donderdagavondlezing: Cees de Vos over 'Operatie Jonas'

Donderdag 28 maart geeft Cees de Vos in het Natuurcentrum Katwijk een lezing over de omvang van de plasticproblematiek in de wereld, en vertelt hij meer over de activiteiten die vanuit Operatie Jonas georganiseerd worden. De lezing start om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Alleen lijkt het onmogelijk, maar samen kan er een hoop veranderd worden. Met deze gedachte is Operatie Jonas opgericht. Het doel van Operatie Jonas is om de transitie naar minder plasticvervuiling te versnellen. Cees de Vos, zowel vrijwilliger bij WNF Haaglanden als bij Jutters Katwijk: ,,Wij willen inwoners en ondernemers van de gemeente Katwijk informeren en bewust laten worden van de hoeveelheid plastic in de oceanen. Dit doen we bijvoorbeeld door lesgeven op scholen en een collegetour in Leiden. Uiteindelijk willen we samen met de inwoners en ondernemers in de gemeente zelf plastic afval opruimen. Iedereen kan daaraan meedoen!’’

Jaarlijks wordt zo’n 311 miljoen ton nieuw plastic geproduceerd. Ongeveer 5 miljoen ton komt terecht in onze oceanen en zeeën. Dit komt niet alleen door afval wat we op straat gooien en visnetten die achterblijven, maar ook door het poetsen van je tanden of het wassen van synthetische kleding. Grote stukken plastic vallen uit elkaar door verwering, zonlicht en golfslag. Het plastic drijft niet alleen, maar zweeft ook in de waterkolom. Deze stukjes plastic worden ‘plastic soep’ genoemd.

Tijdens het proces van het fragmenteren van plastic tot kleine deeltjes, kunnen giftige stoffen vrijkomen. De dieren die in zee leven zien de plastic soep voor voedsel aan, wat zorgt voor giftig afval in hun lichaam. Het kan gezien worden als een giftig bommetje in het lichaam van het organisme dat het plastic eet. Miljoenen vissen, vogels, schildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen sterven hierdoor. De wereldbevolking en de economie blijft verder groeien, waardoor de plasticproductie de komende jaren enorm zal blijven toenemen.

Het overgrote deel van de plasticvervuiling is afkomstig van het land. De verantwoordelijkheid van deze vervuiling ligt bij de producent en bij de consument. De Vos: ,,De Europese Commissie heeft nog geen concrete reductiedoelstellingen geformuleerd, maar iedere consument kan invloed uitoefenen. Heeft het zin om geen plastic wattenstaafjes te kopen, of rietjes te weigeren in een restaurant? Het draait om het aanpassen van het gedrag. Bijvoorbeeld: koop geen magnetronmaaltijden, of maak je eigen tandpasta. Als supermarkten zien dat producten met plastic verpakkingen minder worden verkocht, dan zullen zij die minder produceren.’’

natuurcentrumkatwijk vos kop

Instagram @natuurcentrumkatwijk